Kronen en bruggen
Tandartspraktijk Maura van den Winkel in de Pijp in Amsterdam
Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Je ziet en voelt geen verschil met de rest van je gebit, en je kunt er net zo goed mee kauwen, bijten.
Wat is een kroon?
Een kroon is een duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Je kunt het zien als een grote vulling. Het maakt de tanden sterker. Bij Tandartspraktijk Maura van den Winkel gebruiken we vrijwel altijd porseleinen kronen. Met een porseleinen kroon heb je geen lelijke metaalrandjes in je mond, zoals dat vroeger gangbaar was bij tandartsen. Dat doen wij niet, dat behoort tot het verleden.
Wanneer heb ik mogelijk een kroon nodig?
Functionele redenen waarom je mogelijk een kroon nodig hebt
– Een deel van de tand of kies is verloren gegaan door tandbederf en er is onvoldoende houvast voor een gewone vulling.
– Een tand is volledig afgebroken en er is onvoldoende houvast voor een gewone vulling.
– Je hebt een wortelkanaalbehandeling gehad en het is nodig om de tand of kies te versterken.
Met een kroon kun je de kies weer versterken en een eventuele breuk voorkomen.
Esthetische redenen waarom je mogelijk een kroon nodig hebt
– Je hebt verkleurde tanden of kiezen.
– Je hebt slecht gevormde tanden of kiezen die zichtbaar zijn (vooraan in de mond).
Met een kroon kan de tandarts grote stand-, vorm- en functieveranderingen doorvoeren en zorgen dat je gebit er weer fraai uitziet.
Wat is een brug?
Een van de manieren om een missende tand of kies te vervangen is een brugconstructie van meerdere kronen te maken. Deze vaste constructie is vaak volledig van porselein. Dus je ziet geen metaalrandjes in je mond, en de brug past precies over de tanden/kiezen naast het missende gebitselement.
Wanneer heb ik mogelijk een brug nodig?
– Kauwen gaat niet goed, je wilt beter kunnen kauwen
– Je wilt het uiterlijk van je gebit verbeteren
– Je mist meerdere tanden en/of kiezen. De tanden of kiezen van je andere kaak kunnen in de richting van die open ruimte gaan groeien. En de tanden of kiezen naast de open ruimte in je mond, kunnen naar elkaar gaan toegroeien en scheef gaan staan. Met een brug kun je voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.
Wat kan ik verwachten bij de behandeling voor een kroon of een brug?
De behandeling van een kroon of brug gaat in stappen. De behandeling is wat ingewikkelder dan het plaatsen van een gewone vulling, daarom zijn meerdere bezoeken aan de tandarts nodig.
STAP 1 – eerste afspraak
De gebitselementen naast de missende tand of in geval van een enkele kroon, het desbetreffende verzwakte element, zullen iets worden afgeslepen. Zo nodig krijg je een plaatselijke verdoving.
Van de afgeslepen tanden/kiezen maken we een precisieafdruk. Vervolgens maakt de tandarts een noodkroon of noodbrug die in je mond wordt geplaatst.
Na 1 of 2 weken zien we je terug. Die tijd heeft de tandtechnieker nodig om in het tandtechnisch laboratorium een kroon of brug te maken, nauwkeurig afgestemd op jouw gebit.
STAP 2 – tweede afspraak
De kroon of brug wordt gepast en na controle van de randaansluiting, vorm en kleur, geplaatst met cement. We sluiten af met een instructie hoe je de kroon of brug het beste schoon houdt.